Često postavljana pitanja

Što je astma?

Astma je kronična bolest donjih dišnih puteva, karakterizirana napadima otežanog disanja s pojavom piskanja u prsima. Astma predstavlja veliki zdravstveni problem u svijetu i u nas. Od astme boluje sve veći broj djece i odraslih. Značajan porast pojave ove bolesti zabilježen je naročito posljednjih 20-ak godina, što se pripisuje pojačanom zagađenju i promjeni stila života ljudi. U razvijenim zemljama svijeta, kao što su npr. SAD, astma je po redu 4. bolest koja ograničava normalnu aktivnost ljudi i imaj veliki negativni učinak na kvalitetu života.

Kako se mjeri PEF?

PEF (od engleskog izraza "peak expiratory flow" - vršni protok zraka) se mjeri osobnim mjeračima koji se mogu nabaviti u apotekama. Iako su općenito uzevši skuplji uređaji precizniji, za samokontrolu su prihvatjivi i oni najjeftiniji, čija se cijena kreće oko 100-injak kuna. Preporučamo PEF mjeriti ujutro i dodatno u fazi pogoršanja disanja ili astmatskom napadu. PEF se mjeri tri puta uzastopce, a pamti se najbolji rezultat. Detaljne upute o mjerenju PEF-a će biti ubrzo dostupne na ovim stranicama.
Sam postupak se sastoji u slijedećem: svakog jutra potrebno je PEF-metrom tri puta izmjeriti PEF, te najveću brojčanu vrijednost, bez ikakvog dodatnog teksta poslati SMS-om na broj 098/9701111 ili upisati putem Web pretraživača. Mjerenje izvršite i dodatno u fazi pogoršanja disanja ili u astmatskom napadu, bez obzira na doba dana, a rezultat pošaljite čim ste u mogućnosti.

Također savjetujemo:
•zapišite broj našeg Astma Centra (098/9701111) na Vaš PEF-metar
•pošaljite dodatna mjerenja i više puta dnevno, naročito u astmatskom pogoršanja astme
•uvijek šaljite SMS poruke s istog mobilnog uređaja, jer se Vaši podaci pamte prema broju telefona s kojeg stižu.

Ne želim da moje podatke na Internetu vide drugi.

Vaši podaci su zaštićeni zaporkom i nisu dostupni drugim korisnicima niti trećim osobama. Ukoliko želite da i Vaš obiteljski liječnik ima pristup Vašim podacima, možete mu dati vašu zaporku. Ako se predomislite, zaporku u bilo kojem trenutku možete promijeniti putem Web formulara ili slanjem poruke sa sadržajem 'lozinka ' ili 'zaporka '.

Poslao sam SMS poruku, ali nisam primio zaporku.

Ukoliko ste sigurni da ste poslali poruku na broj AstmaSMS Centra, pošaljite još jednu poruku sa sadržajem zaporka ili lozinka i uskoro ćete primiti (ovaj puta novu) zaporku.

Zaboravio sam zaporku.

Ukoliko ste sigurni da ste poslali poruku na broj AstmaSMS Centra, pošaljite još jednu poruku sa sadržajem zaporka ili lozinka i uskoro ćete primiti (ovaj puta novu) zaporku.

AstmaSMS Centar
Sva prava pridržana.