Informacije o projektu
"Telemedicina i internet u dugoročnoj kontroli bolesnika od astme"'

Astma je kronična bolest donjih dišnih puteva, karakterizirana napadima otežanog disanja s pojavom piskanja u prsima. Astma predstavlja veliki zdravstveni problem u svijetu i u nas. Od astme boluje sve veći broj djece i odraslih. Značajan porast pojave ove bolesti zabilježen je naročito posljednjih 20-ak godina, što se pripisuje pojačanom zagađenju i promjeni stila života ljudi. U razvijenim zemljama svijeta, kao što su npr. SAD, astma je po redu 4. bolest koja ograničava normalnu aktivnost ljudi i imaj veliki negativni učinak na kvalitetu života.

Kao što već vjerojatno znate, astma u većini slučajeva zahtijeva trajno liječenje. Količina i vrsta lijekova se procjenjuje između ostalog i na temelju dnevnih varijacija plućne funkcije koje bolesnici sami mjere osobnim mjeračem protoka zraka, tzv. PEF-metrom (od engleskog izraza "peek expiratory flow" - vršni protok zraka). Takva metoda samokontrole osigurava podatke na kojima se pouzdanije može procijeniti potrebno liječenje (prema smjernicama GINA-e). Međutim, tako izmjereni podaci se nigdje ne zabilježe i liječnicima tijekom kontrolnih pregleda nisu dostupni.

Kako bi se ti dragocjeni podaci zabilježili i na temelju njih pravilnije odredilo liječenje bolesti, pokrenut je projekt "Telemedicina i internet u dugoročnoj kontroli bolesnika od astme", jedinstven u svijetu. Cilj projekta je formiranje kombiniranog GSM SMS mobilnog sustava i Internet-baziranog elektroničkog astma-dnevnika kojim će svakodnevno bilježiti izmjereni podatci samokontrole plućnih bolesnika, tzv. PEF-ovi. Projekt vodi Odjel za kliničku imunologiju i pulmologiju Interne klinike Opće bolnice "Sveti Duh" u Zagrebu. Korištenje usluge u potpunosti je besplatno, zahvaljujući volonterskom radu naših liječnika, sponzorima projekta i Carnetovom projektu "10@HR - Vrijeme je za internet".

Postupak za sudjelovanje je jednostavan: nakon svakog mjerenja vršnog protoka zraka, izmjerenu vrijednost (npr. 350) pošaljite SMS porukom na broj Astma Centra 098/9701111. I to je sve. Podatke možete poslati iz doma, s posla, iz autobusa, pa čak i kada ste u inozemstvu, svejedno SMS-om ili Internetom. Kad god to želite, Vi i Vaš liječnik možete na ovim stranicama pregledavati poslane podatke (primjer izvješća). Boljim poznavanjem kretanja Vaše astme i Vaš će liječnik moći bolje prilagoditi liječenje. Sudjelovanjem u projektu povremeno ćete moći primiti SMS-om i razne korisne obavijesti (npr. obavijest o početku polinacije, korisnim predavanjima, novostima u liječenju, itd.....).

Rado ćemo prihvatiti Vaše prijedloge i sugestije u cilju daljnjeg poboljšanja usluge.


Autor projekta AstmaSMS Centra

Pročelnik Odjela za Kliničku imunologiju i pulmologiju

Vedran Ostojić, dr.med.

prof.dr.sc. Asja Stipić-Marković, prim.dr.med.

Zagreb, 01.12.2003.

AstmaSMS Centar
Sva prava pridržana.